Nygårdslimpans Café

Under Kristihimmelfärdshelgen i maj 2019 håller jag ett Café i Västerljung, Årset.  Gudrun Majvorsdotter är med i Höglandets Konstronda. Där i trädgården serverar kaffe med dopp. Välkommen!

Hitta till Gudrun och Grönluvans trädgård och utställning ”Speglar” i Västerkvarn.

Från Årset mot Asa ca 300 m , ta höger mot Nyatorp 1,5 km. Innan Nyatorp kör rakt fram på litern gräsväg ca 600 m och över en liten bro. Framme!

Det är lite olika moment

Bakningen är igång för några sommarveckor. Det tar tid med jäsningar, surdegen som ska hållas aktiv, ihopblandning av många ingredienser och gräddning. Här en bild på det jästa brödet som borstas av innan det läggs på plåten.

Färska fina limpor klara

9 juli levererades första bakomgången till Puttes Lanthandel i Ramkvilla.

Nytt för i år är att man kan beställa skuret bröd, eller halvt bröd. Kontakta mig, karin@gustafsson.gs, 070-2265090

Karin

Ett litet hål

Nu levererar jag regelbundet Nygårdslimpan till Puttes Lanthandel. Du som köpt brödet och undrar över ett litet hål tvärs igenom – här kommer förklaringen. För att brödet ska vara korrekt gräddat behöver det komma upp i en temperatur på 95 grader. Jag knackar på brödets undersida och lyssnar, men kontrollmäter också med en sticka. Därav det lilla hålet.

Termometern mäter gradantalet i brödet.

Nygårdslimpan efter gräddningen, 95°. Sen ska brödet mogna en dag.

Levererar surdegsbröd till Ramkvilla

I måndags kom reportern Mathilda Ljung från Vetlanda-Posten och gjorde intervju med mig på Ramkvilla Wärdshus. Resultatet finns att beskåda på länken till tidningen: www.vetlandaposten.se

Och film när jag knådar ner mjölet. Kul upplevelse att bli intervjuad samtidigt som jag har deg upp till armbågarna.

Vetlanda-Posten

(Tänk att det är så svårt att förlika sig med sin röst på inspelningar…)

 

Första bakomgången klar

Nu har första bakningen skett i Ramkvilla Wärdshus restaurangkök. Samma dag kom Vetlandaposten på besök och gjorde intervju. En härlig aktivitet.

Vetlandaposten besöker Nygårdslimpan

 

Surdegskurs i Ödestugu 7 oktober

Nu är det klart att det blir en kurs i att baka surdegsbröd i vedeldad stenugn i Ödestugu den 7 oktober 2017.  Läs inbjudan här:

Baka surdegslimpa i vedeldad stenugn

Med en uppfriskad och aktiv rågsurdeg bakar vi varsin stor surdegslimpa med råg. Vi går igenom principerna för jäsning, eldning i stenugn och många andra frågor som har med bakning att göra. Förmiddags- och eftermiddagsfika, biodynamiska ingredienser till brödet och ett kompendium ingår i avgiften.

  • Medtag lunch (mikro finns).
  • Förkläde och hårsjalett/keps, bunke och slev.
  • Bakhandduk att linda in brödet i.
  • Liten burk att ta hem surdeg i. Vi tar med oss färdig surdeg.

Plats: Bagarstugan i Ödestugu, söder om Jönköping
Datum: Lördagen den 7 oktober 2017, kl 10.00 – ca kl 17.00
Kursledare: Karin Gustafsson och Tomas Axelsson från Bakarlag.se
Anmälan: www.sv.se/jonkopingslan, Vuxenskolan, arr.nr 35058
Info om kursinnehåll: 070-226 50 90, karin@bakarlag.se
Sista anmälningsdag: 30 september 2017
Antal: Minst 7 kursdeltagare, max 15
Kursavgift: 950:- (inkl ingredienser och fika)

Ladda ner inbjudan i pdf här

Länk till anmälan till kursen

Ramkvilla marknad

Många personer besökte mitt bord med smakbord på Nygårdslimpan.  Jag fick många trevliga samtal under dagen om Nygårdslimpan som tjänst och själva smaken på brödet. Åsikterna var många, oftast positiva.

De flesta betygen blev 4 och 5 stjärnor.

Nu samlar jag intrycken och enkätsvaren och återkommer med besked om själva tjänsten kommer i gång senare i sommar.